Groen wonen wordt steeds populairder. Omdat de aarde opwarmt, moeten we meer denken aan hoe duurzaam we leven en hoe we dat kunnen verbeteren. Er zijn veel mogelijkheden om je leven wat natuurvriendelijker te maken. Wij geven je daarvan een aantal tips om jouw bijdrage aan een duurzame toekomst te leveren.

Duurzame leefomgeving

De omgeving waarin je leeft heeft veel invloed op je leven. Als je groen wilt leven, kan je het beste wonen in een omgeving die natuurinclusief gebouwd is. Dit houdt in dat er bewust plek wordt gemaakt voor groene plekken zoals parken, maar ook groene daken en duurzame huizen. Een groene omgeving stimuleert de biodiversiteit en het heeft ook nog eens een positief effect op de gezondheid. Naast groene plekken worden er ook veel verblijfplaatsen geplaatst voor dieren om in te broeden. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een huismuskast of een eekhoornhuisje in de omgeving. Al dit samen heeft als gevolg dat de klimaatveranderingen zoals hittestress of wateroverlast worden voorkomen.

Bespaar energie

Om groener te wonen, is het goed om eens te kijken naar jouw energieverbruik. Hoe meer energie je verbruikt, hoe minder groen je woont. Je kan energie besparen door de verwarming minder vaak aan te zetten, het warm water gebruik te verlagen en lampen uit te doen die onnodig aan staan. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral in de winter is het gebruikelijk om sneller de verwarming aan te doen. Je huis beter isoleren kan hierbij helpen. Het helpt het huis om minder warmte te verliezen. Het kost wat geld, maar je verdient het snel terug doordat je de verwarming minder aan hoeft te doen.

Een groene tuin

Het hebben van een groene tuin heeft veel voordelen. Zo zorgt een goed liggende tuin voor minder wateroverlast en voor meer verkoeling. Ook is een groene tuin goed voor de biodiversiteit. Insecten, vogels en dieren kunnen genieten van een schuil- en nestgelegenheid en voldoende voedsel. De planten blijven door het hebben van insecten in de tuin ook gezond, doordat de planten bestoven worden door bijen. Wel is het belangrijk dat minimaal 60 procent van je tuin groen is. Hoe minder tegels, hoe beter. Zo zorg jij voor een natuurvriendelijke omgeving!

Recyclen

Het is tegenwoordig heel normaal om te recyclen, maar het wordt niet overal gedaan. Recyclen houdt in dat je materialen hergebruikt. Zo kan je onder andere kleding, kartonnen dozen en lege blikken goed opnieuw gebruiken. Omdat je het niet opnieuw hoeft te kopen, kost het je minder geld en produceer je minder afval. Koop dus eens wat vaker tweedehands en geef oude spullen een tweede leven!