Op 20 november gaat het wereldkampioenschap van start. Oranje reist af naar Qatar en speelt de eerste wedstrijd op 21 november tegen Senegal. Dit zijn de belangrijkste dingen die je moet weten over het WK 2022

Speelschema van Oranje

Louis van Gaal heeft de selectie bekendgemaakt. Weinig verrassingen tussen de geselecteerde spelers. Alleen het niet meenemen van Jasper Cillessen zorgden voor veel verbazing. De keeper zou niet de eerste keus zijn waardoor hij veel tijd op de bank zou moeten zitten. Cillessen is hier niet de juiste persoon voor volgens oud-Oranje spelers. 

Het Nederlands elftal is in groep A ingedeeld samen met Qatar, Senegal en Ecuador. Oranje is de groepsfavoriet. Groep A gaat via het volgende speelschema spelen:

  • 20 november om 17:00 Qatar – Ecuador in het Al Bayt stadium.
  • 21 november om 17:00 Senegal – Nederland in het Al Thumama stadium.
  • 25 november om 14:00 Qatar – Senegal in het Al Thumama stadium.
  • 25 november om 17:00 Nederland – Ecuador in het Khalifa International stadium.
  • 29 november om 16:00 Nederland – Qatar in het Al Bayt stadium.
  • 29 november om 16:00 Ecuador – Senegal in het Khalifa International.

Kan Oranje het WK 2022 winnen?

De verwachtingen zijn hoog voor het Nederlands elftal. Louis van Gaal heeft via een filmpje op social media de selectie bekendgemaakt. Hier zegt hij dat de kansen om het WK te winnen misschien wel hoger dan ooit zijn. Hier heeft het Nederlands elftal wel de steun van de supporters voor nodig. 

Mocht Oranje als groepswinnaar uit de bus komen, dan gaan ze het opnemen tegen de nummer 2 van groep B. In de groep zijn Engeland, Wales, de Verenigde Staten en Iran ingedeeld. De meest ongunstige tegenstander is Engeland. Als Oranje tegen een van de andere landen speelt is de kans op de kwartfinales erg groot.   

Oranje is echter niet de WK favoriet. Argentinië en Brazilië zijn de volgens velen de landen die het meeste kans maken op de finale. Maar ook België, Spanje, Duitsland, Engeland, Portugal en Denemarken behoren tot de kans makers. 

Het WK 2022 in Qatar

In 2010 is al bepaald dat Qatar het WK 2022 mocht gaan organiseren. Tot iedereens grote verbazing. Qatar werd verkozen boven Australië, Japan en de Verenigde Staten. Het was niet duidelijk waarom, maar uiteindelijk zou de FIFA goed betaald zijn voor de keuze voor Qatar. 

Een aantal jaar later begonnen er berichten naar buiten te komen over de arbeidsomstandigheden van de werkers in Qatar. De arbeiders die de stadions hebben gebouwd deden dit in barre werkomstandigheden. Meer dan 6000 werkers zijn overleden. 

Meerdere deelnemende landen hebben de FIFA gevraagd hier wat aan te doen. Ook Amnesty International zet zich in voor de situatie. De FIFA heeft gereageerd door een brief naar de 32 deelnemers te sturen. In de brief vraagt de voetbalbond aan alle landen om zich bezig te houden met voetbal en niet met politiek. Dit was een shock voor veel landen. Het wordt afwachten of deelnemers doorgaan met de plannen om een statement te maken.