‘Dat is mooi makkelijk praten wanneer er één of meerdere kinderen in huis rondrennen’, zul je denken. En daar heb je helemaal gelijk in. Als moeder zul je echt je creativiteit moeten gebruiken om in de hectiek van alledag toch je rustmomentjes in te bouwen, en ervoor te zorgen dat je toch wat slaapuren kunt pakken. En anders is er gelukkig altijd nog die kop koffie in de ochtend, voordat je de andere moeders bij de opvang of op het schoolplein een goedemorgen wenst.

Slaap wanneer de kroost slaapt

Een oude truc die vele moeders toepassen: probeer (wanneer je bijvoorbeeld nog in je zwangerschapsverlof zit, of vrij bent) te slapen wanneer je kinderen ook slapen. Na een middagdutje kun je vaak helemaal herboren de dag weer aan. Let wel op dat je niet te lang slaapt, want dan bestaat de kans dat je compleet gedesoriënteerd weer wakker wordt. Extra gezellig: samen met je kind of kinderen onder een dekentje op de bank kruipen en tegen elkaar aan in slaap vallen. He-le-maal zen!

Wissel de vroege diensten af

Heb je een partner? Een tip die dan ook zeker gaat zorgen voor de nodige extra slaap-uurtjes zo nu en dan: maak afspraken met je partner over het uitslapen en wissel elkaar af. De ene zondag heb jij vroege dienst en begint jouw dag tegelijk met die van je kinderen, en de week erna staat je partner voor dag en dauw luiers te verschonen en met blokken te spelen. Zo kun je, ook met kinderen in het spel, af en toe nog even terug naar het tijdperk voor het ouderschap waarin het woord wekker nog helemaal niet bestond.

Zorg voor een opgeruimde slaapkamer

De slaapkamer is jouw kindervrije cocon, waar je in alle rust en stilte weg wilt kunnen dommelen voor een goede nachtrust. Hoewel dit allemaal heel mooi klinkt, is het in de praktijk vaak niet zo rooskleurig. Wat kun je wel doen om ervoor te zorgen dat jouw slaapkamer in ieder geval zo veel mogelijk rust uitstraalt? Je kunt ervoor zorgen dat er niet te veel spullen in het zicht liggen, zodat het een prikkelarme zone voor je is. Wanneer er niet teveel rondslingert, zorgt dit ook voor rust in je hoofd. Waar te beginnen? Nachtkastjes! Deurtje dicht, en opgeruimd staat netjes. Een gezellig lampje, plantje en een goed boek bovenop het nachtkastje: heerlijk, slaap lekker!