De verschillen tussen een brommer, snorfiets en een scooter

Ben je van plan om binnenkort een brommer, snorfiets of een scooter te kopen? Maar weet je niet precies wat de verschillen zijn? Het verschil voor tussen een motor en een bromfiets of snorfiets is voor de meeste mensen duidelijk. Maar veel mensen weten niet wat de verschillen zijn tussen een snorfiets en een bromfiets. Alle drie de varianten hebben verschillende eigenschappen. We vertellen u graag wat de verschillen zijn tussen deze drie tweewielers.

Kenmerken van de brommer

De brommer (ook wel bekend als de bromfiets) is een voertuig waar je in Nederland niet harder dan 45 kilometer per uur mee mag rijden. Voor een brommer heb je een rijbewijs AM nodig, maar het is ook mogelijk om met een autorijbewijs (B) op een brommer te rijden. Daarnaast is het verplicht dat je minimaal 16 jaar bent en dat je een gele kentekenplaat hebt op de brommer. Omdat een brommer 45 kilometer per uur gaat, is het dragen van een helm ook verplicht. In de volksmond staat een brommer vaak ook bekend als een scooter, bijvoorbeeld een Vespa. Dit is eigenlijk een brommer met een lage instap. Voor Vespa’s en andere ‘scooters’ gelden dezelfde regels als voor gewone brommers.

Kenmerken van de snorfiets

Dan hebben we de snorfiets. Dit is een soort bromfiets. Het belangrijkste verschil tussen de brommer en de snorfiets is dat je op een snorfiets maximaal 25 kilometer per uur mag rijden. Bij een brommer is dit 45 kilometer per uur. De snorfiets is hierdoor de lichtere versie van een brommer. In sommige steden is het verplicht om een helm te dragen bij een snorfiets. Bij het rijden op een snorfiets is een blauwe kentekenplaat verplicht. Je moet daarnaast minimaal 16 jaar oud zijn. De regels voor een snorfiets zijn hetzelfde als voor de brommer.

Kenmerken van de scooter

Een scooter is een verzamelnaam voor alle tweewielers die gemotoriseerd zijn en twee kleine, brede wielen hebben. Een bromfiets of snorfiets is dus hetzelfde als een scooter. De motor of motorfiets valt ook onder de categorie scooters. Deze drie categorieën worden daarom ook wel brom-, snor- of motorscooter genoemd. Voor alle scooters gelden dus wel andere regels. De scooters verschillen ook allemaal in eigenschappen.

Drie duidelijke verschillen op een rijtje

Een scooter kan dus een bromfiets, een snorfiets of een motorfiets zijn. De verschillen tussen de bromfiets en snorfiets zijn van belang. We zetten de drie belangrijkste verschillen voor je op een rijtje:

●      Met een bromfiets mag je 45 km per uur. Met een snorfiets mag je 25 km per uur.

●      Bij een bromfiets is een helm dragen verplicht. Bij een snorfiets is dit verplicht in sommige steden. Waarschijnlijk wordt dit op den duur in heel Nederland verplicht.

●      Een brommer heeft een gele kentekenplaat met zwarte cijfers, de snorfiets heeft een blauwe kentekenplaat met witte cijfers.

 

Een brommerverzekering afsluiten

Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Wat betreft verzekeringen zijn er geen verschillen. Een WA-verzekering is namelijk verplicht bij elk voertuig met een kentekenplaat. Wil je een brommerverzekering afsluiten? Kijk dan eens bij InShared. Deze online verzekeraar geeft je betrouwbare en voordelige verzekeringen voor jouw voertuig.