Bingo heeft de reputatie een tijdverdrijf te zijn waar vooral de ouderen van genieten. Maar door veranderingen in de wereld van het gokken maken we nu de opkomst mee van, vrij letterlijk, een nieuwe generatie van bingo spelers. Deze heropleving van de populariteit van het spel beperkt zich niet alleen tot Nederland; ze doet zich wereldwijd voor. 

De geschiedenis van bingo 

Waar is bingo begonnen? Er wordt gezegd dat het begon in Italië en dat er in de jaren 1500 een traditioneel loterijspel was “Il Giuoco del Lotto d’Italia”. In de loop der tijd werd de naam ingekort tot “lotto”, reisde het spel via Frankrijk naar de rest van Europa, en ontstonden er verschillende versies van. Ook de huidige variant met 27 vakjes, drie rijen en 9 kolommen was er daar één van. Een mooi bewijs voor de invloed die het spel had, is dat het in de 19e eeuw in Duitsland werd omgezet naar een educatief hulpmiddel voor kinderen in de school. Hiermee leerden ze hun tafels van vermenigvuldiging, werkwoorden vervoegen en zelfs geschiedenis! 

Aan het begin van de 20e eeuw was het spel populair in Noord-Amerika. De spelleider trok genummerde houten schijfjes uit een houten doos en riep deze luidop. De spelers dekten hun getallen af met bonen. Wie alle getallen had afgedekt, riep luid “Beano”! Zo evolueerde de naam naar het huidige “Bingo”. Enkele jaren na de 2e Wereldoorlog kwam het spel tenslotte terecht in het Verenigd Koninkrijk en vandaaruit keerde het terug naar Europa. 

De opkomst van online bingo 

Uit vorig jaar uitgevoerd onderzoek bleek een verrassend hoog niveau van belangstelling voor bingo. In feite stelden de statistici vast dat meer mensen online bingo spelen willen dan poker of baccarat. Het spel is bijna net zo geliefd geworden als de “grote drie”, namelijk slots, roulette en blackjack. Dat is een indrukwekkende prestatie voor het traditionele spelletje dat 500 jaar geleden begon in Italië. 

Het verloop van een bingo spelletje 

De spelleider maakt meestal gebruik van een trommeltje waarmee hij de genummerde balletjes door elkaar husselt. Hij geeft een sein, zet de ballen aan het rollen. Komt het trommeltje tot stilstand, dan trekt hij een nummer en roept dit af. De spelers doorstrepen het getal op hun kaart. Wie een specifieke combinatie heeft weggestreeptof een alle getallen kon doorstrepen, wint het spel en roept “Bingo!”. 

Bingo in het VK 

Mocht je in het Verenigd Koninkrijk zijn, grijp dan zeker de kans om daar in een pub een keer bingo mee te spelen. De sfeer is met niets te vergelijken, maar vooral de bijnamen die men daar aan elk nummer geeft, zijn grappig om te ontdekken. Trekt de spelleider bijvoorbeeld nummer twee, dan zegt hij: “one little duck” en de spelers antwoorden “quack”. Komt 22 uit de trommel, dan zegt hij “two little ducks” en weerklinkt het “quack quack”. Het getal 90 is “top of the shop”. De geschiedenis achter sommige bijnamen is al net zo leuk als het spel zelf.