Steeds meer mensen tonen interesse in cryptocurrency. Maar omdat het een vrij vaag concept is, weten de meesten vaak niet goed waar te beginnen. Wat is crypto precies? Hoe begin je eraan? Welke mogelijkheden zijn er? Je leest het in dit artikel. 

Wat is cryptocurrency precies?

Cryptocurrency verwijst naar een verzameling van digitale munten die gebaseerd is op revolutionaire nieuwe technologie genaamd blockchain, een gedecentraliseerd netwerk gebaseerd op peer-to-peer vertrouwen. Simpel gezegd, is cryptocurrency een vorm van online geld. Je kan er in investeren, er online mee betalen en er geld mee verdienen.

Bitcoin is de eerste en meest bekende cryptomunt. Sinds het ontstaan ervan in 2008, is de waarde van één bitcoingestegen van een fractie van een eurocent tot ongeveer €60.000. Denk aan de gigantische winst die je ermee had kunnen maken.

Geld verdienen met andere cryptomunten (altcoins zoals Ethereum en Dogecoin) is natuurlijk ook mogelijk, en ze hebben zelfs meer potentieel tot winst dan Bitcoin op dit moment. Het is immers weinig waarschijnlijk dat Bitcoin op korte termijn nog meerdere keren zal verdubbelen in waarde, terwijl je dat bij altcoins wel dagelijks ziet voorvallen.

Hoe beleg je in cryptocurrency?

Beleggen in cryptocurrency kan je doen op een aantal manieren. Ten eerste kan je cryptomunten aankopen en die later voor een hogere prijs verkopen. Een zeer eenvoudig en effectief economisch principe.

Dit kan je op lange termijn doen (aangeraden voor beginners) of op korte termijn. Dit heet dan day-trading. Je koopt en verkoopt voortdurend en probeert geld te verdienen met de minimale verschillen in de prijs gedurende de dag of na een paar dagen. Hiervoor moet je dagelijks onderzoek doen. 

Een andere optie is cryptocurrency aankopen en dan aan “crypto staking” doen. Dit is vrij ingewikkeld, maar komt neer op het uitlenen van je cryptomunten aan een bepaald netwerk en het hierdoor verdienen van een passief inkomen.

Tot slot kan je cryptocurrency ook mijnen. Dat betekent dat je software en hardware gebruikt om cryptomunten te verdienen. Dit kost wel veel geld, en voor beginners is dit niet aan te raden. Je kan hiervoor ook een “cloud based crypto mining”-dienst inhuren.

Kortom, er zijn heel wat opties om te beleggen in crypto, maar de beste optie is nog steeds gewoon crypto aankopen en dat later verkopen voor een hogere prijs. Hiervoor volg je de volgende stappen: 

Stap 1: Doe onderzoek

Om te beginnen moet je goed onderzoek doen. Het is niet nodig dat je alle technische aspecten van cryptocurrency en de blockchain tot in de details begrijpt, maar een algemeen idee hebben van waar je mee bezig bent is natuurlijk mooi meegenomen. 

Lees wat artikels over Bitcoin en leer het verschil tussen de verschillende altcoins. Doe daarnaast onderzoek naar welke methode van beleggen het beste bij jou zou passen. Wil je echt actief bezig zijn met geld verdienen met crypto? Verdiep je dan in day-trading. 

Als je gewoon wat cryptomunten wilt aankopen en hier verder niet aan wil denken, dan is het gewoon een kwestie van kiezen in welke cryptomunten je gaat investeren en via welke crypto exchange je dat zal doen. Een crypto exchange, oftewel een broker, is een platform waar je erg eenvoudig cryptomunten kan aankopen. Er zijn een heleboel opties, en allemaal hebben ze voor- en nadelen. 

Zo is er bijvoorbeeld Bitvavo, een Nederlandse cryptocurrency exchange. Over het algemeen is dit een prima optie voor beginnende beleggers, met als pluspunt dat je veilig via iDeal kunt betalen. Maar lees zeker eerst een Bitavo review of twee om te kijken of deze exchange wel bij jou past.

Stap 2: Maak een account 

Eens je gekozen hebt voor een bepaalde exchange, is het gewoon een kwestie van een account aan te maken en er geld op te storten.

Een dergelijke account vereist in bijna alle gevallen een verificatie van je identiteit. De dagen dat je via exchanges volledig anoniem cryptomunten kon aankopen zijn helaas voorbij. Binnenkort zullen de crypto exchanges jouw gegevens zelfs door moeten spelen aan de belastingdienst.

Stap 3: Koop cryptomunten aan

Als je account geverifieerd is en je geld op je balans hebt gestort, kan je de cryptomunt die jou interessant lijkt selecteren en aankopen. Die komt dan terecht in jouw digitale crypto wallet, een soort portefeuille waarop jouw cryptomunten worden bewaard. De meeste exchanges hebben een ingebouwde wallet. 

Als je een grote investering in cryptocurrency overweegt, is het van het grootste belang dat je een sterke cryptocurrency wallet aankoopt, liefst een hardware wallet. Dit is een USB-stick of vergelijkbaar apparaatje waar je jouw munten op zet en waar anderen niet aan kunnen. Als je jouw cryptomunten op een ingebouwde wallet laat staan, bestaat namelijk het risico dat de exchange gehackt wordt. 

Tips voor beleggen in crypto

1. Net als bij beleggen op de beurs, koop je best geen cryptomunt die erg populair is en snel in waarde stijgt. De kans bestaat immers dat die binnenkort in waarde daalt en je verlies maakt. Koop nooit een munt met een historisch hoge waarde, maar wacht tot de munt in waarde daalt. Aangezien de meeste cryptomunten erg volatiel zijn, zal dat doorgaans niet lang duren.

2. Voorkomen dat je verlies maakt? Haal je inleg er dan weer uit zodra de waarde verdubbeld is. Als je bijvoorbeeld €100 belegt, en na een paar weken is die €200 waard, haal er dan je oorspronkelijke €100 uit. Nu heb je nog steeds een belegging van €100, puur met je gewonnen geld. Zelfs als de waarde volledig keldert, heb je nog steeds geen verlies geleden.

3. Hou altijd wat cryptomunten in reserve. Het is verleidelijk om al je winst te incasseren, maar wat als de cryptomunt de week erna nog eens sterk stijgt in waarde? Dan kan je jezelf wel voor de kop slaan, want je hebt geld op de tafel laten liggen. Laat dus altijd een beetje van je investering staan. Zo kan je altijd genieten van een eventuele stijging in waarde.

4. Panikeer niet als een cryptomunt in waarde daalt. Besef dat cryptocurrency volatiel is en dat dipjes in de prijs de gewone gang van zaken zijn.