Een eerste werkdag is tegelijkertijd spannend en leuk. Nieuwe mensen leren kennen, werken in een nieuwe omgeving en je wil natuurlijk dat de dag probleemloos verloopt. Ook is het achterlaten van een goede eerste indruk enorm belangrijk. Wil jij weten hoe je je kunt voorbereiden op deze spannende dag? Wij helpen je hieronder verder op weg.

1. Verdiep je in de organisatie

Het is natuurlijk per bedrijf verschillend hoe je je kunt verdiepen in de organisatie. Begin je morgen aan een kantoorbaan, of ga je werken in een kledingwinkel? Ook is het verschillend of je in een organisatie terechtkomt waar duizend man werkt of waar tien man werkt. Toch moet je bij beide situaties je goed verdiepen in de organisatie. Probeer de bedrijfscultuur te achterhalen en bereid een aantal vragen voor die je op jouw eerste werkdag kunt stellen. Van welke mensen wil je meer weten en welke mensen worden jouw naaste collega’s? Om met hen in gesprek te gaan kom je er gauw genoeg achter hoe het bedrijf reilt en zeilt. Ook praktische zaken mogen niet ontbreken: moet je werkkleding met een naambadge dragen, waar is de hoofdingang en waar kun je de auto parkeren?

2. De juiste outfit

Een geschikte werkoutfit is ook afhankelijk van de branche waarin je gaat werken. Als je bijvoorbeeld in de zorg gaat werken heb je een richtlijn waar je je aan moet houden en vaak worden er ook naambadges gedragen. Neem deze naambadge dan ook mee en zorg ervoor dat deze op een goede plek kan worden vastgespeld. In de detailhandel mag je meestal jouw eigen kleding dragen, mits het er netjes en fris uitziet. Op kantoor verschilt het per organisatie: het ene bedrijf wil graag dat je in een pak verschijnt, terwijl het andere bedrijf geen dresscode heeft. Probeer in ieder geval de bedrijfscultuur te achterhalen met de bijbehorende kledingvoorschriften. Meestal kun je tijdens het sollicitatiegesprek er al een beeld van krijgen. In alle opzichten geldt dat je professioneel, netjes en verzorgd gekleed moet zijn. Natuurlijk moet jij je ook zelfverzekerd voelen in deze werkoutfit. Als jij je niet op jouw gemak voelt kan dit de eerste indruk beïnvloeden.

3. Maak een praatje met iedereen

Nog een nacht slapen en dan staat de eerste werkdag voor de deur. Spannend! Zet in ieder geval de wekker ruim op tijd, zodat je zeker weet dat je niet te laat komt. Eenmaal op de plek van bestemming zal je te maken krijgen met veel indrukken. Ook zul je waarschijnlijk veel nieuwe mensen ontmoeten. Stel je voor aan al deze mensen en maak een kort praatje met deze mensen. Hierdoor laat jij een goede indruk achter en hierdoor zullen zij sneller jouw naam onthouden. Ook kun je aan hen vragen met welke personen je te maken zult krijgen. Misschien willen zij jou voorstellen aan diegene. Bovendien zijn de koffieautomaatgesprekken van groot belang: deze zijn vaak spontaan.

4. Toon initiatief

Het is normaal dat je even de kat uit de boom kijkt op jouw eerste werkdag. Zorg er echter wel voor dat je een proactieve houding aanneemt, ook al is het zo’n spannende dag. Probeer energiek over te komen, want hiermee laat je zien dat je zin hebt in de werkdag. Ook zorg je er zo voor dat jouw collega’s een goede en gemotiveerde indruk van jou krijgen. Bovendien is het belangrijk om interesse te tonen in de mensen die er werken. Zij zijn misschien wel nieuwsgierig wie die ‘nieuweling’ nou is, maar wellicht is dit gevoel wel wederzijds. Ga dus het gesprek aan en probeer elkaar te leren kennen. Met een vriendelijke en open houding gaan deze gesprekjes van een leien dakje.