Verrassend genoeg wordt teletekst nog best veel gebruikt in Nederland. Ondanks dat bijna het hele land al omgeschakeld is naar digitale televisie, blijft teletekst populair. Nederland is daarmee een uitzondering, want in een aantal landen om ons heen is teletekst als definitief uitgezet. In het Verenigd Koninkrijk werd de digitale switch in 2012 voltooid, en dat was meteen het einde van hun teletekst. Ook in België was er vanaf 2017 geen teletekst meer te ontvangen.

Ondertiteling populair bij senioren


Het mag ook niet verrassend zijn dat teletekst nog populair is onder de senioren. Die zijn er immers mee opgegroeid en weten niet beter. Vooral pagina 888 wordt veel gebruikt. Daarmee zet je de ondertiteling aan in het Nederlands. Handig voor slechthorende mensen. De letters zijn extra groot. Daarmee is het ook erg geschikt mocht het zicht ook niet al te best meer zijn.

Simpel en duidelijk


De gebruikers aantallen lopen met de jaren terug. Maar er zijn zeker nog zo een twee miljoen Nederlanders die zeggen met enige regelmaat naar teletekst te kijken. Veel ook voor nieuws- en weerberichten. Want die zijn lekker kort en krachtig. Geen sensatie. De belangrijkste punten worden in een paar makkelijk te begrijpen zinnen samengevat. En daar houdt de nuchtere Nederlander nog steeds van.

De toekomst van teletekst

Er is nog geen sprake van het beëindigen van teletekst. Wel zijn er bepaalde pagina´s die ophouden te bestaan. Ook is er sinds kort een teletekst app, waarmee je dezelfde informatie digitaal en op andere devices kan ontvangen. Dat zijn interessante ontwikkelingen en kunnen teletekst weer nieuw leven inblazen. Maar verwacht wordt dat ook Nederlanders er straks aan moeten gaan geloven. Bijna geen enkel Europees land heeft nog teletekst.