Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Het is een goede manier om duurzamer te rijden. Bovendien levert het je ook nog eens tal van belastingtechnische voordelen op. Veel mensen geloven dat elektrisch rijden de toekomst is. Toch moet er nog veel gebeuren voordat we allemaal deze overstap zullen maken. Dan zijn er ook nog critici. Want is elektrisch rijden wel zo prettig? Breng je niet veel te veel tijd door aan een openbare laadpaal? Is het nog wel mogelijk om langere afstanden te rijden? Is laadpalen zoeken in Nederland wel zo eenvoudig? 

Het is begrijpelijk als je met vragen zit. Zeker wanneer nog niemand in jouw nabije omgeving elektrisch rijdt. Daarom hebben we speciaal voor de mensen die overwegen hun allereerste elektrische auto te kopen, wat belangrijke informatie op een rijtje gezet. In dit artikel vertellen we je precies waar je rekening mee moet houden. 

Verspil je veel tijd aan het opladen van je auto? 

Het grootste struikelblok voor de meeste mensen is het opladen van de auto. Want verspil je hier niet heel veel tijd mee? Het klopt dat het opladen van de accu langer duurt dan tanken. Toch merk je hier in de praktijk meestal weinig van. Het opladen gebeurt namelijk meestal op de momenten dat je de auto toch niet gebruikt. Bijvoorbeeld wanneer je slaapt of aan het werk bent. De actieradius is meestal groot genoeg om gewoon je dagelijkse ritten te kunnen maken, zonder dat de auto tussentijds opgeladen hoeft te worden. Als je deze op locatie direct op een oplader aansluit, verspil je hier verder geen tijd aan. 

Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om binnen je actieradius te blijven. Soms maak je ook langere ritten. Dan is het goed om te weten dat er ook openbare snelladers bestaan. Met deze snelladers kun je jouw accu binnen twintig tot veertig minuten volledig opladen en je weg weer vervolgen. Dat biedt direct de mogelijkheid om even een pauze in te lassen. 

Dus nee, als je slim plant, hoeft het opladen van de auto het plezier en gemak niet in de weg te staan. 

Installeer een laadpaal-app op jouw telefoon 

Het is goed om te weten dat de voorzieningen voor EV-bestuurders in ons land erg goed zijn. Dit zien we alleen al terug in het aantal openbare laadpunten. Dat zijn er momenteel 555.000 en het aantal blijft alleen maar toenemen. Het kabinet hoopt dat dit er in 2030 circa 1,1 miljoen zullen zijn. Dat maakt het vinden van een laadpaal in ons land niet al te moeilijk. 

Wil je er zeker van zijn dat je altijd de juiste laadpaal kunt vinden? Waar je je ook bevindt in Nederland? Dan is het slim om een zogenaamde laadpaal-app te downloaden. Via deze apps vind je eenvoudig de laadpalen bij jou in de buurt. Daarnaast geven ze extra informatie over de beschikbaarheid, de tarieven en de laadsnelheid van het oplaadpunt. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.