Heb je net een nieuwe auto gekocht maar moet je je huidige vierwieler nog verkopen? Je autoverzekering vergelijken is dan eerst van belang voor je nieuwe wagen. Vervolgens moet je dus van start gaan met de verkoop van de auto die je niet langer zult gebruiken. Eventueel had je het voertuig in kunnen ruilen, maar het is uiteraard ook mogelijk om de auto online te verkopen op sites als Marktplaats en Facebook Marketplace. Om dit voor elkaar te kunnen krijgen, is het een goed idee om de onderstaande tips toe te passen.  

Ken de staat

Ga voordat je verkoopt naar een garage en laat de auto nakijken en volledig onderhouden. Het is niet zo duur en je kunt de resultaten van de service aan potentiële kopers laten zien, zodat ze precies weten in welke technische staat de auto zich bevindt. Een gedetailleerde technische beschrijving moet sowieso onderdeel zijn van het contract, aangezien je als verkoper meestal verantwoordelijk bent voor verborgen gebreken op het moment van verkoop. Beschrijf in de advertentie de staat van de auto eenvoudig en kort en verberg niets. Dit zal de potentiële kopers goed informeren over je vierwieler.  

Herstel kleine defecten

Waarschuwingslichten, doorgebrande lampen, versleten banden en piepende remmen zijn een duidelijk teken dat de eigenaar niet goed voor de auto heeft gezorgd. Een auto met verwaarloosd onderhoud kan een tikkende tijdbom zijn en zal een potentiële koper waarschijnlijk ontmoedigen. Voordat je je auto te koop aanbiedt, moet je daarom de olie verversen, alle vloeistoffen controleren en alle kleine operationele defecten verhelpen. Als er bepaalde defecten zijn die je niet wilt oplossen, moet je op zijn minst de exacte prijs weten van toekomstige reparaties en reserveonderdelen, zodat je klaar bent om deze vragen van de potentiële kopers te beantwoorden.  

Was de auto

Wanneer iemand naar je auto kijkt, beslissen ze meestal binnen enkele seconden of ze hem willen kopen. Evenzo zal je advertentie de meeste aandacht trekken direct nadat deze is gepubliceerd. Daarom is een eerste indruk zo belangrijk. Laat je gehele auto hiervoor van binnen en van buiten grondig reinigen en waxen, ook de velgen. Het zal zijn vruchten afwerpen. Remstof moet van de wielen worden verwijderd en ook de zijwanden van de band moeten worden aangepakt, omdat ze vaak over het hoofd worden gezien. Overdrijf het schoonmaken van de motor niet, anders lijkt het alsof je een olielek probeert te verbergen. 

Maak goede foto’s

Je moet zeker geen foto’s maken voordat de auto is schoongemaakt, of bij slecht weer, tegen de zon, op een drukke locatie, ingeklemd tussen andere auto’s, etc. Houd het bij eenvoudige composities en loop om de auto heen om foto’s te maken (voorkant, achterkant, beide zijkanten, alle vier de hoeken). Houd de camera bij voorkeur op koplamphoogte. Zorg er ook voor dat je foto’s krijgt van het hele dashboard, genomen vanaf de achterbank, het instrumentenpaneel, de voor- en achterbank, de koffer en de motorruimte. Hierdoor zullen de potentiële kopers een goed beeld van je vierwieler krijgen!