Je speelt al een tijdje met het idee om je te laten omscholen. Ooit heb je een richting gekozen en inmiddels heb je misschien al tijden dezelfde functie. Toch voelt het niet fijn. Je mist uitdaging. Je zit niet lekker op je plek en bent eigenlijk op zoek naar iets geheel nieuws. 

Dat is ook niet zo vreemd. Tegenwoordig wordt al op zeer jonge leeftijd verwacht dat je weet wat je de rest van je leven wilt doen. Het is niet gek als vaak de verkeerde beslissing wordt genomen. 

Eenmaal aan het werk is het echter lastig om hierop terug te komen. Je hebt een vaste baan en je hebt maandelijks hoge vaste lasten. Je kunt niet zomaar alles opgeven om weer de schoolbanken in te duiken. Toch blijf je denken aan omscholing. Het roer volledig omgooien en iets beginnen in de technische branche. Je wordt helemaal enthousiast als je denkt aan het volgen van een elektrotechniek opleiding. Spannend is het wel. In dit artikel geven we enkele redenen waarom omscholing in de techniek een goed idee is. 

Baanzekerheid 

Er zijn tegenwoordig maar weinig beroepen waarbij echt baanzekerheid is. Denk alleen maar aan de grote hoeveelheid hoogopgeleiden die na hun studie volledig thuis komen te zitten. Er is simpelweg niet genoeg werk. Er is echter één sector waar dit duidelijk niet het geval is: de techniek. Niet alleen omdat techniek altijd belangrijk blijft, maar ook omdat er tegenwoordig sprake is van vergrijzing. Het overgrote deel van de technische arbeiders is tussen de 40 en 65 jaar oud. Er vallen steeds meer werknemers uit en de gaten worden nauwelijks opgevuld door jongeren. Dit betekent dat bedrijven inmiddels met elkaar strijden op de arbeidsmarkt om personeel te vinden. 

Wanneer jij dus kiest voor een techniek opleiding en deze binnen aanzienlijke tijd weet af te ronden, heb je alle kans op een baan. Er zijn nauwelijks technisch geschoolden die geen werk kunnen vinden. Omscholing is dan ook een goed idee als je er zeker van wilt zijn dat het iets oplevert. Al helemaal als je op dit moment een functie uitoefent die in de toekomst wellicht overbodig zal worden. 

Werk doen waar je echt gelukkig van wordt 

De meeste mensen laten zich niet omscholen omdat ze het te spannend vinden. Ze hebben nu toch een vaste baan? Waarom zou je dit alles opgeven? 

Het antwoord is simpel: om gelukkiger te worden. Het is toch helemaal niet fijn als je constant werk doet waar je geen voldoening uit haalt? Als je met je ziel onder je arm naar het werk vertrekt? Dat hou je niet vol tot je pensioen. Soms moet je daarom ook wel die sprong in het diepe wagen en werk gaan doen waar je wel écht gelukkig van wordt. 

Het is wel slim om je hierbij te laten ondersteunen door een gespecialiseerd bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan opleidingsinstituut Strevon. Zij richten zich volledig op de groep mensen die wel de motivatie hebben, maar niet over verdere werkervaring of kennis beschikken. Met hun hulp word je binnen 1,5 jaar klaargestoomd om aan de slag te kunnen in de techniek. Tijdens het leren en werken verdien je ook al gewoon salaris. Op die manier wordt omscholen een stuk minder spannend.