De elektrische auto: bijna geruisloos komt hij voorbij. Hoewel de bestuurder er meestal tamelijk enthousiast uitziet, vinden de meeste mensen het toch wel lastig om de overstap naar elektrisch rijden te maken. Het is ook nogal wat. Plotseling niet meer zelf hoeven te schakelen, geen simpele bezoekjes naar het tankstation meer en je auto op de oplader plaatsen. Zeker in het begin vraagt dit nogal om de nodige aanpassingen. Maar wanneer je eenmaal een beetje gewend bent, zul je merken dat het ook heel veel oplevert. 

Overweeg jij al tijden om een elektrische auto aan te schaffen? Maar durf je deze stap telkens niet te nemen? In dit artikel geven we je drie redenen waarom elektrisch rijden juist nu een goed idee is. 

1. Meer laadpalen dan ooit tevoren 

Wist je dat Nederland ver voorloopt op het gebied van laadpaalinfrastructuur? In ons land zijn ruim 100.000 publieke laadpalen te vinden en dit aantal blijft met de dag toenemen. Op bijna elke plek is dan ook wel een laadpaal te vinden. Dan zijn de privé laadpalen nog niet eens meegerekend. Hierdoor hoef je nooit bang te zijn om met een lege accu te staan. 

Dat betekent echter ook zeker niet dat je enkel in Nederland kunt blijven. Ook in Europa zijn ze hard op weg om de infrastructuur te verbeteren. In onze buurlanden komen ze al erg dicht in de buurt van onze infrastructuur en in de rest van Europa wordt hier ook hard aan gewerkt. 

Extra tip: ga je een lange rit maken en weet je (nog) niet waar ev oplaadpunten onderweg beschikbaar zijn? Download dan een handige app en zie direct waar de dichtstbijzijnde laadpaal te vinden is. Deze kun je vervolgens ook direct controleren op beschikbaarheid en de tarieven. 

2. Ontspannen rijden 

Elektrische auto’s zijn enkel verkrijgbaar met een automatische versnellingsbak. Als je nog nooit in een automaat hebt gereden, dan kan dit best wel een beetje wennen zijn. Zodra je eenmaal gewend bent, wil je waarschijnlijk nooit meer anders. Het rijdt nou eenmaal heel relaxt. Zeker met lange afstanden of wanneer je veel file rijdt. Niet meer hoeven te schakelen geeft gewoon een rustig gevoel. Je hoeft je met minder dingen tegelijkertijd bezig te houden. 

3. Beter voor het milieu 

De afgelopen jaren waren er veel tegenstrijdigheden te horen over het gebruik van de elektrische auto. Want was dit nou echt wel zo duurzaam? Het is een feit dat de grondstoffen voor accu’s ook niet bepaald onuitputtelijk te noemen zijn. Daarnaast levert meer vraag naar stroom ook enkele logistieke uitdagingen op. De auto niet duurzaam noemen is echter onmogelijk. Er zijn namelijk genoeg onderzoeken die het tegendeel bewijzen. 

Feit blijft dat er uiteraard ook ruimte is voor verbetering. Besef goed dat we pas aan het begin van dit nieuwe tijdperk staan. Er is de laatste jaren al heel wat kennis vergaard, maar het zal tijd kosten voordat het idee geperfectioneerd is. Maar ook nu is een elektrische auto al een prima keuze wanneer je het milieu wil sparen. In de toekomst kan dit effect mogelijk alleen maar groter worden.